Hydrauliikan venttiililohkot, suunnittelu ja valmistus

Hydrauliikassa ja muissa öljyjärjestelmissä käytetään usein venttiililohkoja, johon järjestelmän useimmat venttiilit pyritään keskittämään. Näin voidaan minimoida tarvittava putkitus ja letkutus, jolloin järjestelmän asennusaika on lyhempi ja vuotoriskit minimoidaan.

Venttiililohkon suunnittelun lähtökohta on hydrauliikkakaavio, joka sisältää myös toimilaitteiden voimat ja toimintanopeudet, sekä lohkolle käytettävissä oleva tila ja putki- tai letkulähtöjen sijaintivaatimukset.

Venttiililohkot valmistetaan yleensä koneistamalla hyvin työstettävästä teräksestä tai alumiinista. Teräksen etuna on lujuus ja alumiini sopii taas silloin jos paino halutaan minimoida eikä paine ole kovin korkea. Teräslohkot yleensä sähkösinkitään ja alumiininlohkot voidaan kova-anodisoida, jolloin alumiinin pinta saadaan lujemmaksi.

Venttiililohkon suunnittelussa täytyy ottaa huomioon sekä lohkon edullinen valmistettavuus, että toiminnan edellyttämät virtausominaisuudet. On otettava huomioon, että koneistetussa lohkossa virtauskanavien mutkat ovat yleensä teräviä, jolloin virtauksen paine-häviö tällaisessa kohdassa on suhteellisen korkea. Paine-häviöt voidaan pitää kohtuullisina mahdollisimman pienellä määrällä virtauksen mutkia ja riittävän suurilla virtauskanavilla. 

Jos perinteisen venttiililohkon virtausominaisuudet eivät olisi riittävän hyviä tai jos venttiiliyksikön paino halutaan saada mahdollisimman pieneksi, niin vaihtoehtona on myös metallin 3D-tulostus. Matalapainejärjestelmissä myös tulostettavat muovimateriaalit voivat olla mahdollisia. 3D-tulosteessa on mahdollista muotoilla virtauskanavat optimaalisesti ja myös osan paino voidaan saada pienemmäksi kun vain kanavat ja tarvittavat laipat ja tukirivat tulostetaan. Näin voidaan säästää myös tulostusmateriaalia ja lyhentää tulostusaikaa. 3D-tulostuksen pinnanlaatu ja mittatoleranssit edellyttävät useimmiten tiivistyspintojen, kuten esim. venttiilien asennuspintojen ja patruunoiden asennusreikien yms. koneistusta tulostuksen jälkeen. 

 Perinteisen venttiililohkon suunnittelu on CAD-ohjelmaa käyttäen suhteellisen helppoa, joten suunnittelun kulut ovat kohtuulliset vaikka valmistettaisiin vain yksi tai muutamia lohkoja.

Mikäli käytetään 3D-tulostusta ja halutaan hyödyntää kaikkia sen tarjoamia mahdollisuuksia, on lohkon suunnittelu kuitenkin huomattavasti vaativampaa kuin vastaavan kokonaan koneistetun lohkon suunnittelu.

Me suunnittelemme venttiiliohkoja ja muita suunnittelua vaativia komponentteja olipa kyseessä hydrauliikkajärjestelmä, kiertovoitelujärjestelmä tai muu öljyjärjestelmä. Voimme myös tarjota muita kone- ja laitesuunnittelun palveluita.

Tarvittaessa yhteistyökumppanimme voivat valmistaa lohkot ym. osat, asentaa niihin tulevat venttiilit ja tehdä venttiiliyksikköjen testauksen.

Oheisessa kuvassa on pieni venttiililohko kahdelle patruunaventtiilille.




Jos olet kiinnostunut palveluistamme ota meihin mieluimmin yhteyttä jättämällä yhteydenottopyyntö tekstiviestillä puhelinnumeroon +358 (0)44 5993107 (myös WhatsApp käy), anna viestissä mielellään myös sähköpostiosoite. Viestin saatuamme otamme mahdollisimman pian yhteyttä.


Postiosoitteemme on:

PJ-Hydro Oy

Hakunilantie 86 B , 01260 Vantaa


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Power-to-Gas-prosessi

Tietoja meistä